Dünyanın En Renkli Festival ve Karnavalları
Renkli kıyafetler, çeşit çeşit boyalar ve
Enteresan geleneklerle dünyanın en ünlü festivalleri ve karnavalları ile eğlence zirve yapıyor. Almanya’da olduğu gibi ekim festivali ile biranın festivali yapılırken kimi ülkede rengarenk kıyafetler, maskeler ve fener festivallerinin yapıldığına şahit oluyoruz. Festivallerin tek ortak amacı var o da kesinlikle eğlenmek. Festivaller, inanç, dişince ve ülkelerin bulunduğu konum ne olursa olsun insanları birleştiren bir etkiye sahip. Yaşamınızda yapılacaklar listeniz ve dünya turu yapmak varsa festivaller zamanını da eklemenizi tavsiye ederiz. Eğlenceli festivaller ve karnavallarla eğlencenin keyfine varın.
Oktoberfest
Oktoberfest Almanya‘nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl eylül ayının sonu ve ekim ayının ilk haftasında düzenlenen, yaklaşık 2 hafta süren bir festivaldir. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı bu festival Münih kentindeki en ünlü festivali diyebiliriz. Biranın su gibi aktığı bu festivali gelin yakından inceleyelim.
Festivalın geçmişine bakacak olursak 1810 yılından başlayabiliriz. Kronprinz Ludwig (1786-1868), daha sonra Kral I. Ludwig (1825-1848), 12 Ekim 1810’da Saxe-Hildburghausen Prensesi Therese ile evlendi. Münihli vatandaşlar, kraliyet olayını kutlamak için şehir kapılarının önündeki tarlalarda düzenlenen şenliklere davet edildi. 1811’de Bavyera tarımını teşvik etmek için bir gösteri eklendi ve 1818’de bu gösterileri hazırlamak için karnaval kabinleri ortaya çıktı; verilen ana ödüller gümüş, porselen ve mücevher idi. Şehir büyükleri 1819’da festival yönetiminin sorumluluğunu üstlendi ve Oktoberfest’in yıllık bir etkinlik haline gelmesine karar verildi.
Venedik Karnavalı
Venedik karnavalının nasıl başladığına dair farklı söylentiler bulunuyor. ilk karnavalın 1162 yılında halk tarafından Patriğe karşı kazanılan zaferi kutlamak için yapıldığına inanılıyor. Bir başka rivayete göre de karnavalın Pagan kültüründe baharı karşılamak amacıyla yapıldığı da düşünülüyor.
Diğer rivayete göre 1348 yılında şehrin nüfusunun yarısının ölümüne sebep olan kara veba salgını nedeniyle hayatta kalan hastalıklı insanların görüntülerini gizlemek için uzun kıyafetler giyip maskeler taktığı söyleniyor. Zamanla bu maskelere renkler eklenerek simge hâline gelmiş. Hatta uzun burunlu maskelere veba maskesi denilmiş. Aradan yüzyıllar geçmesinden sonra bile maskelerde görülen hüzün ve donuk ifadenin hala devam görebilirisiniz.
Bir başka rivayete göre Venedikliler’in partilerde kimliklerini gizleme istedikleri için maske taktıklarını böylelikle üst sınıfın alt tabakadan insanların kaynaşabildiği söyleniyor. Ne diyelim sebep belli değil ama amaç eğlenmek ve hakkını veriyorlar.
Swedish Midsummer
İsveç’te yılın en uzun gününün ardından 22 Haziran’da ülke çapında geleneksel Midsommar (yaz gün dönümü) kutlanır.
İsveçlilerin kafalarına çiçekten taç taktıkları bu günde doğurganlığı simgeleyen çiçekli bir direk toprağa gömülerek, doğanın canlanacağına ve bitki örtüsünün renkleneceğine inanılmakta. Festivalde insanlar güne çiçek toplayarak ve topladıkları çiçekleri halka yaparak bayramda süslenen Midsommar direğine asıp, kurbağa dansları ve şarkıları eşliğinde Midsommar direğinin (Midsommarstången) etrafında halka şeklinde el ele tutuşan İsveçliler, müzik eşliğinde dans ederler. Yerel halk, doğaya çıkarak bol bol bira içer, balık tutar ve direğin etrafında yılın en uzun gününü kutlar Eğlence güneş batana yani gece yarısına kadar devam eder.
Rio Karnavalı
Dans ve eğlencenin günlerce durmadan devam ettiği Rio Karnavalı kutlamalarının kökeni 1650 yıllına kadar uzanıyor. Portekizlilerin ‘Entrudo’ festivali Brezilya‘da Rio Karnaval’ın doğuşuna ilham verdi.
1840yılında ilk Rio maskeli balosu polka ve vals dansları eşliğinde yapıldı.
San Fermin Festivali
San Fermin Festivali, Kuzey İspanya‘daki Pamplona şehrinde her yıl 6 Temmuz ile 14 Temmuz arasında yapılan, geçmişi eskilere dayanan bir kutlamadır. Bu kutlamada en önemli aktivite ‘encierro’ yani boğaların koşması ve festival haftası boyunca süren birçok diğer geleneksel etkinliklerin yapılması. Yerel dilde Sanfermines olarak bilinen bu festival bir bütün olarak Pamplona ve Navarre’nin koruyucu meleği San Fermin onuruna düzenlenir.
Fener Festivali
Fener Festivali (Çince: 元宵節; pinyin: Yuánxiāo jié), Çin ay-güneş takvimine göre ilk ayın 15. gününde kutlanangeleneksel bir Çin festivalidir. Genellikle, Gregoryen takvime göre Şubat veya Mart ayı başında, geleneksel Çin Yeni Yılı kutlamalarının son gününe denk gelmektedir.
İlk olarak Batı Han Hanedanı’nınhüküm sürdüğü zamanlarda önemli ve zorunlu bir festival haline getirilmiş. Fener Festivali sırasında çocuklar geceleri kâğıt fenerler taşır ve fenerlerdeki bilmeceleri çözmeye çalışırlar.
Fener yakma geleneği ise daha sonra İmparator Jiaqing (asıl adıyla Yongyan, 13 Kasım 1760-2 Eylül 1820) döneminde başlamış. Şimdi ise bu gelenek her yıl Çİn takvimine göre ilk kameri ayın (lunar month) 15. gününde büyük bir festival olarak kutlanıyor. Hem görsel hem dinsel olarak etkileyici bu festivali sizde görmek istiyorsanız seyahat planınıza ekleyebilirsiniz.