Bilinçli olarak günü planlamak, gözünüze çok fazla görünen işlerin hafiflemesine ve hiç boş vaktiniz yokmuş gibi hissederken bol bol keyifli zaman yaratmanıza yardımcı olabilir. Verimli bir günlük plan oluşturabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri sizler için listeledik.
Belirsizlik hali, birçok kişiyi huzursuz eder ve kaygılı bir psikolojiye sürükler. Her günü planlı, programlı, net bir düzen içerisinde geçirmek de her zaman mümkün olmayabilir.
Bir plan oluşturup o plan doğrultusunda hareket etmek de zorlayıcı ve hatta kısıtlayıcı gibi görünebilir. Spontane hareket etmek, çok daha keyif ve mutluluk verir.
Yine de günlük plan oluşturarak, hayatı daha iyi planlayarak, daha kaliteli bir gün geçirebilmek için, yapılması gerekenlerin öncelik sırasını belirlemek çok önemli. Günü daha verimli kılar.
1. Önceliğinizi belirleyin
Verimli bir günlük plan, önceliklerin doğru sıralanmasıyla başarıya ulaşır. Öncelik derken, illa iş alanında yapmanız gereken acil işler olmak zorunda değil. Her sabah işe başlamadan önce kendinizi iyi hissetmek için, meditasyon yapmak, müzik eşliğinde kahvenizi içmek, biraz esneyip hareket etmek de öncelikleriniz arasında ilk sıraya yerleştirerek güne mutlu ve huzurla başlamaktır. Günü verimli geçirebilmek için önemli olan, gün içerisine sorumluluklarınızı ve ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde konumlandırmanız.
2. Sabah saatlerini değerlendirin
Sabah saatlerinde daha verimli olunur. Günün yoğunluğu başlamadan, enerji seviyesi düşmeden ve çevresel etkenler ve stres zihni yormadan önce sabah saatlerinde daha odaklı hareket etmek ve iyi fikir üretmek mümkün. Dolayısıyla sabah saatlerini uykulu ve enerjisi düşük geçmesine izin vermeyerek güne güçlü ve güzel bir tempoyla başlamayı tercih edebilirsiniz.
3. Zamanı kontrol edin
Günlük planınızı ilk uygulamaya başladığınız zamanlarda, süreci kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Bir saat ayırdığınız bir etkinlik, siz fark etmeden iki saatinizi alabilir. Dolayısıyla planınız aksar ve siz kendinizi başarısız hissetebilirsiniz. Buna engel olmak için saat odaklı hareket edip, hatta telefonunuzun alarmını kullanabilirsiniz.
4. Rutininizi bozmak durumunda kendinizi suçlamayın
Planlar, hayatı düzene koyup daha belirli bir sistem içerisinde güvende hissetmek için önemlidir. Ancak planın bozulması, her şeyin sonunun geldiği anlamına gelmez. Kendinizi kötü hissettiğiniz bir gün olabilir ve planınıza sadık kalmayabilirsiniz. Böyle bir durumda kendinizi suçlamak ve kötü hissetmek yerine, sizi rutininizden alıkoyan durum veya duyguların neler olduğunu bilip ona göre davranabilirsiniz.